BMW Concept 1 Serisi tii


Yeni BMW 1 Serisi Coupé modeline dayanan büyüleyici tasarım örneği 27 Ekim - 11 Kasım 2007 tarihleri arasında Tokyo Motor Show ile ilk defa dünya çapında herkese sunuluyor. BMW Concept 1 Serisi tii, sportifliğin sembolü iki kapılı kompakt modelin idealist bir şekilde geliştirilmiş halidir.

BMW Concept 1 Serisi tii, aerodinamik açıdan en uygun hale getirilmiş motor bölümü kapağı, zengin kapsamlı hafif yapısı ve hırslı sürücülere göre oluşturulan iç mekanı ve potansiyel olarak olağan üstü bir sürüş dinamizmine sahip olduğunun göstergesini sunmaktadır.

BMW Concept 1 Serisi tii, markanın sportif genlerini oldukça konsantre bir biçimde ifade etmektedir. Tasarımıyla bu marka spor araçların geleneksel özelliklerini baz almaktadır. İlk bakışta bile BMW?nin sayısız Coupé aracının 60?lı ve 70?li yıllarında yollarda beğeni kazanan başarılı modellerinin ve yarış pistlerinin standart birincilerinin özellikleri fark edilebilmektedir.

Concept aracın geleneksel çizgiyi koruması prensip haline gelmiş ancak, yüksek teknolojiden faydalanması da bir o kadar vazgeçilmez olmuştur. Ağırlıkla aks yükü dağılımını optimum hale getirmek için motor bölümü kapağı, ayna kapakları ve yan hava kanallarının iç ızgaraları gibi yapı parçaları, karbon doku takviyeli plastikten (CFK) üretilmiştir.

CFK motor bölümü kapağının koyu renk yüzeyi güneş ışınlarının üzerine düşmesi durumunda meydana gelen ışık yansımalarını en aza indirgemekte ve böylece sürücünün konsantrasyonunu bozmamaktadır. Aynı amaca ön camın üst tarafında beyazlaştırılmış güneşlik şeridi hizmet etmektedir. Siyah-Beyaz kontrastla maviye boyanmış elemanlarla, BMW marka logosunun yapısına uyan ve dolayısıyla geleneksel izler taşıyan üç renkli uyumlu bir atmosfer elde edilmektedir.

CFK ile hazırlanan yapı parçaları dışında ön uç, yan marşpiyeler ile arka tamponla bagaj kapağı da yeni tasarlanmıştır. Bu çalışma sırasında kuşkusuz ki aerodinamik özelliklerin optimize edilmesi ön plandaydı. Güçlü görünüme sahip olacak biçimde şekillendirilmiş hava kanallarının iç uçları da CFK ile kaplanmıştır. Bunun ötesinde ön ucun her iki tarafında Air-Splitter olarak bilinen özellikler bulunuyor. Bunlar hava akımının bir kısmını absorbe ediyor. Kalan hava miktarı aracın içinden dolaştırılıyor.

Ayrıca yarış sporlarından tanıdığımız motor bölümü kapağı üzerindeki hava giriş ızgaraları da hava dolaşımını optimize etmeye yaramakta. Hava kanalları motor bölümü kapağının dış kenarlarında bulunur ve aerodinamik özelliklerle yüksek hızlarda araç davranışlarının stabil olmasını destekler.


BMW Concept 1 Serisi tii iç görünümünde de sportif yapının özellikleri görülüyor. Çok sayıda motor sporlarında kullanılan elementlere sahip olmakla birlikte genel olarak BMW Concept 1 Serisi tii için özellikle sürücü odaklı olan bir iç mekan tasarımı geliştirilmiştir. Kusursuz bir arayüzü burada spor direksiyon oluşturuyor. Sayesinde direksiyon manevraları maksimum kusursuzluğa kavuşuyor. Spor çanak koltuklar mükemmel yan tutuş sağlıyor. Bunlar ayrıca yan hava yastıkları ve entegre baş dayamalarıyla donatılmıştır.

Hem dışı, hem de içiyle BMW Concept 1 Serisi tii her açıdan net bir mesaj veriyor: Eksiksiz sürüş keyfi. Tasarım araştırmalarının geliştirilmesi sırasında geleneksel değerlerle teknoloji birleştirilmiştir.

Yeni Coupé markanın spor köklerini özellikle otantik biçimde ifade ediyor. Bu karakteri BMW Concept 1 Serisi tii tam olarak ifade ediyor. Gelişimi sırasında hangi konulara ağırlık verilmiş olduğunu ve BMW 1 Serisi Coupé?nin sportiflik konusunda hangi potansiyele sahip olduğunu kendinden emin biçimde gözler önüne seriyor.

BMW Concept 1 Serisi tii görüntüsü, yarış sporlarına olan hayranlığın izlerini taşıyor. BMW markasının tarihçesi tasarımcısına ayrıca ilham kaynağı olmuştur. Şöyle bir geriye bakarsak: 60?lı ve 70?li yılların iki kapılı kompakt modelleri. Markanın gelişimi ve BMW işletmesinin gelişimi konusunda büyük bir katkıya sahip olmalarıyla beraber benzersiz sürüş keyfinin sembolü haline gelmişlerdir.