Ford KA 2009



1996 yılından beri piyasada olan şu anki Ford KA hala önemli satış rakamlarına sahip olmasına rağmen Toyota Aygo ve Fiat 500 gibi kendi sınıfındaki otomobillerin yenilenmesi ile güncelliğini kaybetmiş oldu.

Ford’un ‘kinetik dizayn’ felsefesinin etkisiyle bambaşka bir havaya bürünen yeni KA, marka yetkililerinin isteği üzerine Fiat 500 gibi geçmişten retro esintiler taşımak yerine tamamen yeni ve geleceği hedefleyen bir tasarımla üretilmiş. Böylece tekerleklerden tutunda her köşesine kadar yep yeni bir araç olmuş.

Yeni Fiesta olarak bilinen Verve’de de gördüğümüz düşük konumlandırılmış trapezoid ızgara, büyük farlar ve sis farları yeni KA’da göze ilk çarpan tasarım öğeleri. Yeni tasarım köşeli hatlar ile birleşen C sütunu KA’ya hem küçük hem de haşarı bir hava verirken aynı zamanda modern bir görünüm kazandırmış.

Yeni KA’nın içerisi dış tasarımından daha ileri düzeye ulaşmış. Verve’nin kabinindeki ruh sanki aynen KA’ya da yansıtılmış. Sanki şu anki KA’nın kötü kaliteli iç tasarımı cesur hatlara sahip orta konsol ve kaliteli malzemeler sayesinde tamamen ortada kalkmış. Ayrıca Ford KA’nın müşteri kitlesini oluşturan genç sürücülerin beklentisi olan iPod bağlantısı, Bluetooth hands-free telefon teknolojisi ve navigasyon sistemi de yeni KA’da isteğe bağlı olarak satın alınabilecek.

Yeni KA’nın boyutları da biraz büyümüş. Bunun sonucunda daha geniş bir hacme ulaşılırken otomobilin kabin akustiği ve konforu da artmış. Fiat 500’dekine benzer bir süspansiyon sistemi kullanılmasına rağmen Ford mühendisleri yeni KA’ya selefinden daha eğlenceli bir sürüş keyfi aşılamışlar. Yeni KA’nın sürüş özellikleri de Ford’tan beklenildiği gibi olmuş; duyarlı ve anında tepkiler verebilen direksiyon sistemi, agresif bir sürüş tarzı ve bağlılık yaratan sürüş kalitesi…

Ford KA pazarda ilk olarak dizel motorla yer alabilir. Çünkü yakın rakiplerinden Fiat 500’de de tüketicilerin eğilimi benzer yönde. 1.3 litre 75 HP dizel motora ilaveten 1.2 litre 69 HP ve 1.4 litre 100 HP benzinli motorlar da kısa bir süre sonra seçenekler arasında olabilir.

Ford’un yeni KA’yı ilk olarak 2008 Eylül’ünde Paris Otomobil Fuarı’nda sergilemesi bekleniyor. Muhtemelen bir konsept versiyon ile bu fuarda yer alacak olan yeni KA’nın 2008’in sonuna doğru da pazarda standart yol versiyonu ile yerini alacağı tahmin ediliyor. Yeni KA’nın fiyatının ise şu anki versiyondan pek farklı olması beklenmiyor.